Veelgestelde vragen

 

Wat moet ik meenemen naar de yogales?

In de studio zijn matjes, blokken en dekentjes aanwezig die je kunt lenen. Je hoeft dus geen eigen matje mee te nemen. Als je een tijdje yoga doet kan je overwegen zelf een matje aan te schaffen. Dat is hygiënischer voor jezelf en anderen. Mocht je van plan zijn om een yoga-mat aan te schaffen kun je bij De Ruimte natuurlijk altijd om advies vragen.

 

Hoe lang van te voren moet ik aanwezig zijn?

Zorg dat je bij voorkeur 5-10 minuten van te voren aanwezig bent. Zodat je rustig plaats kunt nemen en alvast wat kunt ontspannen.

Een les start op het tijdstip vermeld in het rooster. Dan sluit de deur ook. De meeste yogalessen bij De Ruimte starten met een meditatie. Het is heel storend als je net je focus naar binnen hebt gebracht, je er door een ander weer uitgehaald wordt. Kom dus alsjeblieft op tijd, liefst een paar minuutjes te vroeg. Dat is voor jezelf ook het allerfijnst. 

 

Mag ik eten en drinken voor de les?

Het is het beste om met een lege maag naar de les te komen, tenzij je specifieke redenen hebt om van tevoren iets te eten. We raden aan om de laatste maaltijd circa 1 uur voordien te nuttigen. Mocht dat niet haalbaar zijn eet dan iets lichts, zoals een soepje. Drink na de les minstens een halve liter water! We raden af om tijdens de sessie te drinken omdat dit het lichaam afkoelt.

 

Mag ik eten of drinken tijdens een yogales?

Drinken mag wel maar niet te veel voor de les. Verder is het aan te bevelen niet te kort voor een les zwaar te eten. Zou je dit wel doen dan belemmert dat de bewegingen en omdat je ook voorover buigt kan een zware maaltijd misselijkmakend zijn. Te veel drinken vooraf is om dezelfde redenen niet aan te bevelen. Drink wel goed na een yogales. Vooral na een yogales met veel twistings, heb je je lichaam “ uitgewrongen”. Dit werkt als een soort detox. Veel (water) drinken is dan aan te bevelen omdat het voorkomt dat je hoofdpijn krijgt. 

 

Ik heb een blessure. Mag ik yoga doen?

Ja, dat kan, maar natuurlijk niet altijd. Meld je blessure of beperking in elk geval, dan kan daar rekening mee worden gehouden en kunnen eventueel aangepaste houdingen gezocht worden. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Jij voelt je lichaam het beste. Bij twijfel is het raadzaam een fysiotherapeut of huisarts te raadplegen. Een yogadocent is immers geen medicus. Voel je je veilig en ken je je lichaam enigszins, dan is een privé-les misschien eens een goed idee. De hele les is er aandacht voor jou en je eventuele klacht. Door deze gerichte focus kun je in latere lessen misschien nog beter met je lichaam en je eventuele beperking om gaan.  Yoga kan helpen je grenzen te leren kennen en er meer bewust van te zijn, maar tijdens het herstelproces heb je mogelijk een meer individuele aanpak nodig. Neem bijvoorbeeld een privéles om te leren hoe je met je blessure om kunt gaan. Als je een gezondheidsprobleem hebt (ziekte, blessures) vertel het dan altijd aan de lerares voor de les begint. Niet elke oefening is goed voor iedereen.

 

Welke kleding draag ik in een yogales?

Makkelijk zittende kleding als een joggingbroek, legging en shirt zijn prima. Zorg dat de stof niet te glad is, gewoon katoen is het beste. Het is beter als een broek niet te wijd om je benen zit. Neem een vest en sokken mee voor tijdens de eindontspanning. De yogastudio mag je alleen met sokken of blote voeten betreden. Er is plaats om je schoenen en tas op te bergen.

 

Hoe betaal ik een les?

Er is geen pinapparaat. Nieuwe strippenkaarten, losse lessen of proeflessen kun je contant betalen of overmaken via internetbankieren. Neem liefst gepast geld mee en betaal voorafgaand aan de les. Wil je liever niet gepast betalen? Maak dan van tevoren geld over voor je aankoop. Wanneer je via momoyoga een aankoop doet dan krijg je een mail met mijn rekeningnummer zodat je het bedrag over kunt maken. De lessenkaart wordt bijgehouden op momoyoga, deze app kun je downloaden op je telefoon of tablet en hier kun je je ook zelf aanmelden of afmelden voor je les. 

 

Zijn er risico's als je yoga doet? 

Door het doen van yoga zul je steeds bewuster worden van de mogelijkheden en vooral ook onmogelijkheden van je eigen lichaam en je eigen ademhaling. Het is uiteraard (!) nooit de bedoeling over je grens heen te gaan. Je komt voor jezelf naar de mat en niet voor degene die naast je staat. Bij De Ruimte vinden we het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. De docenten zullen altijd goed op de cursisten letten, maar het blijft ten allen tijden je eigen verantwoordelijkheid wat je wel en niet doet tijdens een yogales. Geen van onze docenten is fysiotherapeut of arts. Overleg bij twijfel of (ernstige) blessures altijd vooraf met de docent en/of raadpleeg een specialist/arts/fysio.  Met het volgen van een proefles, reguliere yogales, -workshop of -cursus ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden. 

    

Mag ik mijn mobiel aanhouden tijdens de Yogales?

In de De Ruimte gebruiken wij geen mobiele telefoon tijdens de les, zet deze tevoren dus uit.

 

Verzorging:

Veel mensen zijn tijdens een yogales heel zintuiglijk. Het lijkt, en is meestal ook zo, of je beter ruikt en beter hoort. Het is fijn als we daar ook rekening mee houden. Zorg bijvoorbeeld voor schone sokken, shirt en frisse oksels. Dat is voor iedereen die in dezelfde les zit uiteindelijk heel fijn. 

  

Wat als je een keer niet kunt komen?

Hoewel het goed is om minimaal 1 keer per week, maar nog liever 2 keer, een les te volgen, kan het voorkomen dat je een keer niet kunt komen. Dat is geen enkel probleem. De app Momoyoga houdt de geldigheid van je lessenkaart bij en hier kun je je dus ook af- en aanmelden voor de lessen.

De Ruimte geeft verschillende les stijlen misschien is het wel een uitdaging eens een andere vorm te doen en uit je comfort zone te stappen. 

  

Kan ik aan yoga doen als ik zwanger ben?

Ja, dat kan, maar niet altijd. Als je weet dat je zwanger bent, is het aan te bevelen en heel gewenst dit altijd te melden. Ook als je ergens last hebt wat je voor je zwangerschap niet had, is het heel zinvol dit tevoren te melden. Zeker tijdens de eerste maanden van een zwangerschap is het niet aan te bevelen om bijvoorbeeld diepe twistings te doen en om te springen.  Beide bewegingsvormen hebben een reinigend effect en dat wil je zeker niet in het begin van je zwangerschap. Het ligt ook aan je eigen persoonlijke conditie en yoga-ervaring of het mogelijk is aan yoga te doen. Soms is het beter (tijdelijk) over te stappen naar Zwangerschapsyoga. Ook in geval van zwangerschap ben je altijd zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Overleg bij twijfel met een verloskundige of arts.

 

Kan ik aan yoga doen als ik net bevallen ben?

Het is altijd raadzaam je rust te nemen en te wachten met yoga of een andere sport tot je hersteld bent. Dat geldt als je een keizersnee gehad hebt, maar ook als je op de natuurlijke manier bevallen bent. Je buikspieren moeten weer "sluiten" en je lichaam moet weer op krachten komen. Yoga kan zeker wel helpen in dit proces. In een gewone groepsles is dit vaak wat lastig. In een privéles is het zeker wel mogelijk tips te krijgen om je bekkenbodem te versterken en om je buikspieren weer sterk te maken. Heb je hier interesse in? Neem even contact op via mail of telefoon.

 

De Ruimte brengt je altijd tijdig op de hoogte van haar vakantie periode.

Er wordt rekening gehouden met de geldigheid van de strippenkaart wanneer De Ruimte sluit ivm vakantie of ziekte. Het kan ook voorkomen dat er een andere fijne docent de lessen over komt nemen.

Is je vraag nog niet beantwoord? Stel deze dan via het contactformulier.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.